Print Friendly, PDF & Email

Behandeling

Behandeling voor Verandering

Soms worden lichamelijke klachten door een psychiatrische stoornis veroorzaakt. Bijvoorbeeld door een depressie, een posttraumatische stressstoornis of een angststoornis. Als dat zo is, dan zal die psychiatrische stoornis behandeld worden bijvoorbeeld met medicijnen of gesprekken, of beide. Maar het gebeurt ook vaak dat de lichamelijke klacht voorkomt terwijl er geen psychiatrische stoornis is. Ook dan kan het aanleren van een gedragsverandering door een behandeling door een fysiotherapeut en psycholoog toch goed helpen.

Hulp bij een vicieuze cirkel

Wat de oorzaak ook is geweest, met een lichamelijke klacht komt u in een vicieuze cirkel terecht. Zit u eenmaal in deze cirkel dan maakt het eigenlijk niet meer uit hoe de klacht ooit ontstaan is. Misschien is de oorzaak al wel verdwenen zelfs. Uit een vicieuze cirkel komen is heel moeilijk. Als u zelf wist hoe dat moest, dan had u dat al wel gedaan. Misschien kan een ander u erbij helpen.

Verandering

Om uit een vicieuze cirkel te komen is altijd een verandering nodig. Het doel is om minder lichamelijke klachten te hebben. Ook is het doel om de klachten die er zijn minder invloed te laten hebben op het leven. Onze hersenen hebben altijd te maken met de lichamelijke klacht. Met onze hersenen voelen we ons lichaam en dus ook onze klacht. De manier om onze hersenactiviteit te veranderen is vooral door ons gedrag te veranderen, want met ons gedrag beïnvloeden we onze hersenen. Ons gedrag en onze lichamelijke klacht hebben via de hersenen dus altijd met elkaar te maken.

Welk punt in de cirkel

Hoe weet u nu welke behandeling u moet kiezen? Dit hangt er van af wat bij u past. Bij de behandeling van SOLK kunt u op verschillende manieren proberen de vicieuze cirkel te doorbreken. Op meerdere plaatsen in de cirkel kan u iets veranderen. Op deze website kunt u lezen over de mogelijke behandelingen. Al deze behandelingen zijn geschikt voor lichamelijke klachten. Soms is een combinatie van de behandelingen mogelijk. Een multidiscipliniare behandeling heeft vaak een groter effect.

Gedragskundige

Een psycholoog heet ook wel een gedragskundige, iemand die heeft geleerd om gedragsveranderingen te begeleiden. Hij of zij kent oefeningen waarmee wij die gedachten of gedragingen kunnen opsporen waar wij ons zelf niet van bewust zijn maar die onze klacht erger maken of die de nare gevolgen van de lichamelijke klacht groter maken. Ook een fysiotherapeut heeft verstand van verandering, in de beweging en gebruik van de spieren. Vaak werken psycholoog en fysiotherapeut samen als het gaat om klachten aan het bewegingsapparaat.

Wat past bij u

Wat kan u doen om tot een goede keuze te komen voor behandeling? Probeer bij uzelf na te gaan op welke manier u het beste tot verandering kan komen. U kunt kiezen voor een behandeling die gebruik maakt van uw sterke kanten of uw interesses. Of misschien moet u juist nagaan wat u moeilijk vindt, nog niet zo goed geleerd heeft en waar u wel wat advies bij kunt gebruiken. Lees de verschillende opties eens rustig door. Ook is het goed om in uw buurt te bekijken welke psychologen beschikbaar zijn. Welke benadering gebruiken zij? U kunt daarnaar vragen in een kennismakingsgesprek.

Wetenschappelijk onderzoek

Er is weinig onderzoek gedaan naar welke behandeling geschikt is voor mensen met SOLK. We weten wel dat de cognitieve gedragstherapie het beste onderzocht is en een goede behandeling kan zijn. Maar dit betekent niet dat de andere behandelingen u niet zouden kunnen helpen. Wel is het zo dat we van veel behandelingen niet precies weten hoe goed ze werken. Daarvoor hebben we nog te weinig onderzoek kunnen doen.

Klik

U kunt bij meerdere behandelaars om een kennismakingsgesprek vragen. Naast de behandelvorm is het natuurlijk ook belangrijk dat de behandelaar zelf bij u past. Met de een klikt het nou eenmaal beter dan met de ander. Spreekt u bijvoorbeeld liever met een man of een vrouw af? We adviseren u niet op te geven als de aanpak niet aanslaat. U kunt het nog eens bij een andere behandelaar proberen of een andere behandelvorm kiezen. Hier kunt u lezen over verschillende soorten behandelaren. Behandelaren die ervaring hebben met SOLK kunt u hier vinden.