Print Friendly, PDF & Email

Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK)

Diagnose

De term ‘Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK)’ betekent dat er geen medische verklaring gevonden is voor de klachten. Als u de diagnose ‘SOLK’ heeft gekregen, dan is er een behandeling voor uw klachten. U kunt nu gaan werken aan uw herstel. Sommige klachten zijn niet te genezen. U kunt wel leren om minder last te hebben van de klachten.

Begrijpen

Deze website is bedoeld om Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) en de diagnose ‘SOLK’ duidelijker te maken. Het klinkt natuurlijk een beetje vreemd: ‘functionele’. We bedoelen dat de functie van het lichaam niet goed is: de werking ervan kan gestoord zijn. Het betekent ook dat er geen beschadiging te vinden is, er is niets kapot. Veel SOLK en functionele klachten worden niet goed begrepen, de dokter weet dan niet wat de oorzaak is. Het is gelukkig niet nodig de klacht te begrijpen voordat je kunt proberen te herstellen.

Advies

Als u lichamelijke klachten heeft, gaat u altijd eerst naar uw huisarts. Als na onderzoek de diagnose ‘SOLK’ bij u gesteld is, en de huisarts en u zijn het er over eens dat er voldoende onderzocht is, dan is deze website geschikt voor u. Ons advies is: lees deze website helemaal. Het is prettig als u beter begrijpt wat er met u aan de hand is. We hopen dat u daarna beter kunt beslissen wat u kunt doen om minder last te hebben van uw klacht.